Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak güvenilir, esnek ve uysal bir konstrüksiyonda olmalı, kılıklı bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlayacak üstıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf münezzeh yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça ali miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler bile biriyi bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en nazarıitibar etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer muhik bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tatlılık maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime anık sancımak bâtınindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada bâtınilen bir puro ideal nem bileğerlerinde bâtıniliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine nazaran oldukça şayeste ve bâtınilebilir en dört dörtlük bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken başka bir kişi bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir ayar olduğunu ve asla bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğhizmetimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem bileğerleri neyi bileğhizmettirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, duman azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, bâtınimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna dönem ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en yavuz ayar bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız husus averaj 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan hür olmadığı bâtınin belli başlı bir dönem içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca bir küme suhunet bileğhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri tedarik etmek bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz ali nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en yavuz şık olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem kabız hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. şeb gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde ali nem bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Yorumlar